Lorette Convent – Apartments Drbstr / dmvA

first_img Mixed Use Architecture CopyAbout this officedmvAOfficeFollowProductsWoodConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentRestorationMechelenBelgiumPublished on March 01, 2016Cite: “Lorette Convent – Apartments Drbstr / dmvA” 01 Mar 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?洛雷特修道院-公寓/dmv建筑事务所是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Lorette Convent – Apartments Drbstr / dmvA Design Team:David Driesen, Tom Verschueren, Valérie LonnoyStructural Engineer:Jan Van AelstCity:MechelenCountry:BelgiumMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Bart GosselinText description provided by the architects. By provoking action and reaction between past in present through the application of contemporary architecture, the remodelling of this entire block of buildings – including landmark buildings such as Hooghuys and the former Lorette convent – adheres to this evolutionary principle.Save this picture!© Bart GosselinThe new development, Melano, is located between Hooghuys and Sweert. This apartment building deliberately leans towards Sweert and distances from Hooghuys, with a specific tension created by the cantilever on the first floor. The white brick architecture is a response to the partly lime-washed, partly plastered facade of Hooghuys and the classic uniform gables of Sweert.Save this picture!Ground Floor PlanCovered terraces create a dialogue with the two-dimensionality of the historic facades on Drabstraat. In turn, integrated vertical lighting strips not only draw attention to the contemporary facade and, therefore, celebrate modern life, they also light the street and thereby dispense a contemporary idea of interaction with the public space.Save this picture!© Bart GosselinThis building is also key to the restructuring of the site. As water finds its meandering way through the landscape, this project is devoted to the penetrable. The new building provides passage, by means of a raised point of contact with Hooghuys, for an alley that runs into the rear courtyard.Save this picture!© Frederik VercruysseThe re-purposed garden is a nod to the formerly sizeable Hooghuys garden, which reached Begijnenstraat and therefore provided access to the market square. Three centuries later, however, this area of greenery was closed off from Begijnenstraat by the L-shaped Lorette convent and girls’ school. The Neo-Gothic building highlights the impact of a closed and withdrawn religious community on a town.Save this picture!© Bart GosselinThis voluminous wall is now broken through on the ground level to allow access to the Fish Market through a semi-public area that succeeds the playground that was once the Hooghuys garden. City dwellers are drawn into a place of alleys and squares.Save this picture!© Bart GosselinProject gallerySee allShow lessCA House / Jacobsen ArquiteturaSelected ProjectsEl Meandro / Marion RegitkoSelected ProjectsProject locationAddress:Drabstraat 6, 2800 Mechelen, BelgiumLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Area:  4735 m² Year Completion year of this architecture project Lorette Convent – Apartments Drbstr / dmvASave this projectSaveLorette Convent – Apartments Drbstr / dmvA “COPY” “COPY” Belgium Photographs Bouwbedrijf Van Poppel nv, Bouwbedrijf Van Poppel nv ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/782835/lorette-convent-apartments-drbstr-dmva Clipboardcenter_img Year:  CopyMixed Use Architecture, Apartments, Restoration•Mechelen, Belgium Save this picture!© Bart Gosselin+ 21 Share Photographs:  Bart Gosselin, Frederik Vercruysse ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/782835/lorette-convent-apartments-drbstr-dmva Clipboard Architects: dmvA Area Area of this architecture project 2014 Projects General Contractor: last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *